Mad- og måltidspolitik
En mad- og måltidspolitik er en fælles vedtaget og nedskrevet målsætning om børns mad og måltider, mens de er i børnehaven. Politikken skal redegøre for, hvordan vi forholder os til den mad, der tilbydes og spises i institutionen.
For personalet at se, betyder det at have en kostpolitik, at man tager bevidst stilling til både madens kvalitet, og til den atmosfære børnene spiser den i. Så mad- og måltidspolitikken kommer til at indgå som en del af målsætningen for børnehavens virke.
Formiddagsmad
Hver dag kl. 9 tilbydes børnene en mad fra madpakken. Det er frivilligt om børnene har lyst, men de fleste børn vil gerne have en mad der. De børn, der har været i børnehaven siden kl. 7 opfordrer vi til at tage en mad og de børn, der kommer kl. 9 lader vi slippe, hvis de ikke har lyst.
Frokost
Vi spiser madpakker omkring kl. 12. Madpakken sørger forældrene for, men vi opfordrer forældrene til at madpakken består af:
- Brød– rugbrød eller groft brød
- Pålæg – bælgfrugter, kød, fisk
- Grønt – gnavegrønt, salat eller pålæg
- Frugt – Frugt og bær
- Tilbehør – Kyllingelår, frikadeller, æg, ostestænger, figenstænger, nødder osv.
Børnene bestemmer selv i hvilken rækkefølge, de vil spise det, de har med i madkassen. Det aftales mellem forældre og personale, hvis et barn har behov for at spise noget bestemt først, fx rugbrødet før grøntsagerne.
Til måltidet sidder der altid en voksen ved et bord med 6-7 børn. Vi starter hver dag med 5 minutters ro, så børnene fokuserer på madpakken og at spise; derefter er der fri sniksnak ved bordene. Den voksne ved bordet har ansvaret for at skabe en rolig stemning og sætte samtaler i gang, der inkluderer alle børn, så alle børn føler sig set og hørt og er en del af samtalen.
Når vi fornemmer, at der er ved at være tomme madkasser og børnene er mætte, så sætter vi timetimeren på 5 minutter, for at visualisere at måltidet snart er slut. Samlet set tager frokosten omkring 30-40 minutter, så alle børn har god tid til at blive mætte.
Vi serverer vand til frokosten, så I må gerne lade drikkevarer blive hjemme. Vores oplevelse er i øvrigt også at en smoothie/drikkeyoghurt giver børnene en falsk mæthedsfornemmelse, så de ikke har lyst til at spise mere.
Anbefalinger
Vi anbefaler Yumbox som madkasse. Børnene kan selv åbne og lukke den, den giver et godt overblik for børnene, holder tæt og I slipper for at pakke maden ind, da der er rum til såvel rugbrød/grovboller, tilbehør som frugt og grønt osv. og den er i rigtig god kvalitet. At I ikke behøver pakke maden ekstra ind er godt for klimaet og den er virkelig nem for børnene selv at betjene og det er rart for deres selvforståelse og selvhjulpenhed.
Når I giver børnene figenstænger, små pølser osv. med, så klip dem op, åbne ostestængerne og lukke dem igen, pil ægget og klementinern så børnene kan bruge energien på at spise frokosten.
Frugt
Vi spiser eftermiddagsmad, kaldet frugt, hver dag kl. 14.30, hvor vi rydder op og samler børnene til en lille samling med historielæsning og her tilbydes børnene enten en bolle, et knækbrød, rugbrød med pålæg, ½ stykke frugt eller lignende. Vi henstiller til at I ikke henter mellem 14.30-14.45, da det forstyrrer den lille frugtsamling.
Sukkerpolitik
Vi har ikke en egentlig sukkerpolitik i børnehaven, men vi henstiller til en sund og varieret madpakke. Vaner og holdninger til mad grundlægges i barndommen og har stor betydning for sundhed hele livet igennem. I børnehaven er det et fælles ansvar som vi gerne vil hjælpe med.
Hvad fødselsdagsfejring angår, så se venligst vores fødselsdagspolitik
Fester, højtider, traditioner
Ved festlige lejligheder, fx fastelavn, serverer børnehaven fastelavnsboller, til påske får vi små chokoladepåskeæg, kage på børnehavens fødselsdag og 1. december serverer vi æbleskiver. I sommerperioden kan der serveres is på varme dage.
Når det forekommer, vil det altid være i begrænset mængde.